Wszyscy miłośnicy miodu i ci którzy chcą poznać pracę pszczelarzy, mogą wybrać się w podróż szlakiem gospodarstw pasiecznych w Małopolsce. Na specjalnej trasie turystycznej pod nazwą "Małopolska Miodowa Kraina" można odwiedzić kilkanaście pasiek, a także skanseny pszczelarskie.
Miody przelewickie zostały uznane za produkt regionalny. Miody te są bogate w aromat i wartości odżywcze. Tradycja wytwarzania miodów przelewickich sięga lat 40. XX w.
Miody przelewickie to kilka odmian m.in. miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód nektarowo-spadziowy, miód rzepakowy, miód gryczany, miód wrzosowy czy miód bławatkowy. Surowiec wykorzystywany do produkcji miodów pochodzi głównie z wolnego od zanieczyszczeń terenu Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach.
Historia miodów przelewickich sięga aż roku 1946. Wtedy to właśnie we wsi Kłodzino osiedliła się rodzina z Wielkopolski, która przywiozła ze sobą sześć pszczelich rodzin. Od tego czasu w gminie Przelewice coraz więcej osób hodowało pszczoły i wyrabiało z nich miody, w połowie lat 80. trudniło się tym ponad 50 osób.
Obecnie w Przelewickim Kole Pszczelarskim skupieni są hodowcy zajmujący się blisko tysiącem tzw. pni pszczelarskich, z których otrzymują m.in. miody.
2013-01-28